En røgfri fremtid
Rygning er en af de største årsager til forebyggelige sygdomme og dødsfald på verdensplan. Mange rygere har svært ved at stoppe på grund af nikotinafhængighed og vanebetinget adfærd. Der findes flere metoder til rygestop, og vaping er i de senere år blevet brugt som et alternativ, der kan hjælpe nogle rygere med at skifte væk fra cigaretter.
Denne artikel ser nærmere på fordelene ved at stoppe med at ryge, og hvordan man kan træffe et informeret valg baseret på forskning.
10 grunde til at stoppe med at ryge
Baseret på National Health Service i Englands artikel Benefits of quitting smoking.
- Bedre lungefunktion – Rygning skader lungerne og øger risikoen for sygdomme som KOL og lungekræft. Et rygestop kan forbedre lungefunktionen og mindske risikoen for luftvejssygdomme.
- Lavere risiko for hjertesygdom – Rygning øger risikoen for blodpropper og slagtilfælde. Allerede ét år efter rygestop falder risikoen for hjertesygdom markant.
- Bedre smags- og lugtesans – Rygning dæmper sanserne. Mange tidligere rygere oplever, at de i højere grad nyder mad og dufte efter et rygestop.
- Lettere vejrtrækning – Inden for få uger efter et rygestop oplever mange forbedret åndedræt og færre hosteanfald, efterhånden som lungerne begynder at hele.
- Nedsat kræftrisiko – Rygning er forbundet med mindst 15 kræftformer. Et rygestop mindsker risikoen for blandt andet lunge-, hals- og blærekræft.
- Økonomisk gevinst – Rygning er en dyr vane. I mange lande kan en pakke om dagen koste flere tusinde kroner om året. Et rygestop betyder færre udgifter og bedre helbred.
- Bedre hud og udseende – Rygning fremskynder aldring, giver rynker og misfarvede tænder. Når man stopper med at ryge, forbedres hudens elasticitet, og det generelle udseende forbedres.
- Beskyttelse af pårørende – Passiv rygning er skadelig for især børn og kæledyr. Et rygestop beskytter omgivelserne mod udsættelse for skadelig røg.
- Længere levetid – Studier viser, at rygere, der stopper før 40-årsalderen, kan reducere risikoen for rygningsrelaterede dødsfald med op til 90 %.
- Mere energi og bedre kondition – Et rygestop forbedrer blodcirkulationen og iltoptagelsen, hvilket kan føre til øget energi og bedre fysisk udholdenhed.
Vaping og rygestop?
Rygestop kan være udfordrende på grund af både nikotinafhængighed og de vaner, der er forbundet med rygning – som f.eks. hånd-til-mund-bevægelsen. Traditionelle rygestopmetoder som nikotinplastre, tyggegummi og receptpligtig medicin hjælper mange, men ikke nødvendigvis alle.
Flere undersøgelser peger på, at vaping kan være mere effektivt end andre nikotinerstatningsprodukter:
- En undersøgelse fra 2019, offentliggjort i New England Journal of Medicine, viste, at rygere, der skiftede til e-cigaretter, havde dobbelt så stor sandsynlighed for at stoppe med at ryge som dem, der brugte nikotinplastre eller tyggegummi.
- Den britiske sundhedstjeneste (NHS) anerkender vaping som et redskab til rygestop og vurderer, at det er 95 % mindre skadeligt end rygning samt kan hjælpe med at reducere nikotinafhængighed.
- Forskning fra Public Health England har desuden vist, at vaping ikke producerer tjære eller kulilte – to af de mest skadelige stoffer i cigaretrøg.
Selvom nogle studier og internationale sundhedsmyndigheder peger på, at e-cigaretter kan hjælpe rygere med at stoppe, anbefales de ikke som rygestopmiddel i Danmark. Ifølge Sundhed.dk mangler der tilstrækkelig dokumentation for, at e-cigaretter er en effektiv og sikker metode til varigt rygestop.
Sundhedsmyndighederne i Danmark anbefaler i stedet veldokumenterede metoder som rådgivning kombineret med godkendte rygestopprodukter, eksempelvis nikotintyggegummi, plastre eller medicin.
Derudover understreges det, at e-cigaretter stadig kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, og at deres langtidseffekter endnu ikke er fuldt belyst. E-cigaretter frarådes især til unge og ikke-rygere.
Vaping kan muligvis være et alternativ for nogle rygere, men bør overvejes med omtanke og helst i dialog med sundhedsfaglige personer.
Trin til rygestop
Her er en række anbefalede trin, hvis du ønsker at stoppe med at ryge – baseret på evidensbaseret rygestoprådgivning i Danmark Sammenfattet fra Sundhed.dk’s 10-dages rygestopprogram:
- Vælg en stopdato og forbered dig mentalt på den.
- Fortæl andre, at du vil stoppe – støtte fra familie og venner kan hjælpe.
- Identificér rygevaner, og planlæg hvordan du vil håndtere dem.
- Fjern tobaksprodukter og askebægre fra dit hjem, bil og arbejdsplads.
- Overvej nikotinerstatning (tyggegummi, plaster m.m.) eller receptpligtig medicin.
- Få rådgivning eller støtte, f.eks. gennem gratis rygestopkurser eller din læge.
- Find nye vaner, som kan erstatte rygning i situationer, hvor du normalt ville ryge.
- Forbered dig på tilbagefald, og lav en plan for, hvordan du håndterer det.
- Fejr dine fremskridt, og beløn dig selv undervejs.
- Fortsæt støtten, også efter de første uger – rygestop kræver vedholdenhed.